Pomarańczowe koperty z marmoladą

0 (0 ocen)

Ciasteczka wymyśliłam sobotniego , nudnego wieczora.Szczerze mówiąc nie spodziewałam się takiego efektu.Ciasto przypomina pół francuskie a w smaku podobne do popularnych delicji.Marmolada truskawkowa idealnie współgra smakowo z pomarańczą która jest mocno wyczuwalna.

Składniki:

  • 400g. mąki pszennej
    150g. masła 82%
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
    200 ml kefiru
    2 łyżki cukru z wanilią
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    200g. marmolady truskawkowej
    1 jajko
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pomarańczowe koperty z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomarańczowe koperty z marmoladą 1. Na stolnice wysypać mąkę pszenną , dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Siekać masło z mąką do powstania małych , sypkich grudek.
  • Pomarańczowe koperty z marmoladą 2. Uformować kopczyk , na środku zrobić dołek.
    Wlać kefir oraz sok z pomarańczy.
    Wsypać cukier z wanilią , sodę oczyszczoną oraz skórkę z pomarańczy.
    Wyrabiać dłońmi ciasto do połączenia się składników.
    Zawinąć w folię spożywczą , odstawić na 30 min do lodówki.
  • Pomarańczowe koperty z marmoladą 3. Ciasto podzielić na 4 części.
  • Pomarańczowe koperty z marmoladą 4. Każdy kawałek rozwałkować tworząc kwadrat , poodcinać nierówne końce.
    Rozwałkowane ciasto przeciąć na 4 kwadraty , każdy posmarować po całości grubą warstwą marmolady.
  • Pomarańczowe koperty z marmoladą 5. Rogi każdego ciasta sklejać do środka.
  • Pomarańczowe koperty z marmoladą 6. Jajko roztrzepać.
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć ciastka.
    Każde smarować po wierzchu jajkiem.
  • Pomarańczowe koperty z marmoladą 7. Piec 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
    Odstawić do wystudzenia , oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować