Digestive to takie pełnoziarniste herbatniki. Wyszły przepyszne i o wiele smaczniejsze od tych ze sklepu. (I w sklepie nie znajdziemy pomarańczowych.) Upieczenie ich nie wymaga żadnych umiejętności oraz nie zajmuje wiele czasu.
Pomarańczowe ciasteczka digestive - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki owsiane zmielić (nie na proszek) za pomocą malaksera.
(Dobrze jak są wyczuwalne małe kawałki.)
2.Mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce.
Dodać masło/margarynę i wszystko razem zagnieść.
Na końcu dodać skórkę i sok z pomarańczy.
(Ciasto powinno być jednolite i lekko wilgotne.)
Całość schłodzić w lodówce przez 15 minut.
3.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piec (w nagrzanym piekarniku) około 15 minut w temperaturze 180°C.
(Ciasteczka powinny być zarumienione.)
Upieczone ciastka można posypać cukrem pudrem, posmarować czekoladą lub zostawić bez żadnych dodatków.
Komentarze