Pomarańczowe ciacho - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną piane. Do białek stopniowo dodawać cukier stale ubijając, następnie dodać żółtka i mieszać delikatnie łyżką, dodawać partiami wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać wodę.Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszke o wymiarach 25/30cm. Biszkopt piec 30 min w temp 170 C. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 części.
2.Polewa: W rondelku umieścić masło, kakao, cukier puder, śmietanę, szczyptę soli, mieszając doprowadzić do wrzenia. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku, energicznie mieszając i dodać do polewy. Podgrzewając chwilę mieszamy dokładnie. Z górnej części biszkopta wycinamy szklanką kółka które zanurzamy w ostudzonej polewie aby lekko nasiąkły, układamy na tacy aby polewa zastygła.
3.Masa pomarańczowa: Sok zagotować odlewając ½ szklanki w której rozrabiamy mąki. Do gotującego soku wlewamy rozrobione mąki i gotujemy chwile na małym ogniu. Masło ucieramy z cukrem i kilkoma kroplami olejku pomarańczowego. Do utartego na puszystą masę masła dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i miksujemy.
4.Dolną część biszkopta nasączamy sokiem pomarańczowym, na biszkopt układamy pomarańcze dokładnie obranego i pokrojonego w kosteczkę (sam miąższ), przykrywamy kremem pomarańczowym, następnie śmietaną kremówką ubitą z fixami i cukrem pudrem. Na śmietanie układamy biszkoptowe kółka w czekoladzie, na wierzch wylewamy tężejącą pomarańczową galaretkę.
Schładzamy ok 3 godzin.
Porady
Polewa wykonana według przepisu Pani JOANNY55. Polewa naprawde super. Polecam.
Komentarze