Pomarańczowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z pomarańczy ścieramy skórkę.
2.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta i zarabiamy je.
Gotowe dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy na dno blaszki. Posypujemy je około 1-2 łyżkami kaszy manny.
3.Na pierwszą część ciasta wykładamy masę owocową,
4.Później wykładamy pianę
5.Całość przykrywamy startą drugą połową ciasta.
Szarlotkę pieczemy około 45-50 minut w 180˚C.
6.NADZIENIE:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka.
7.Pomarańcze miksujemy
8.Tak przygotowane dodajemy do jabłek. Całość smażymy około 15 -20 minut by jabłka zmiękły.
9.Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretkę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Przestudzoną masę wykładamy na ciasto kruche.
10.PIANA:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie dodajemy porcjami cukier. Na koniec dokładamy budynie. Mieszamy całość i wykładamy na masę owocową.
Komentarze