Pomarańczowa legumina z kaszy manny

0 (0 ocen)

  • 20 min

Prosty, niedrogi, a zarazem wykwinty deser z kaszy manny i pomarańczy :)

  • 20 min

Składniki:

  • 0,5 l mleka
    0,5 szkl. kaszki manny
    cukier do smaku
    troszkę cukru waniliowego

    Dodatkowo:
    1 pomarańcza
    3/4 szklanki gęstego soku pomarańczowego
    sok z cytryny (do smaku)
    1 łyżka cukru pudru
    kilka kropli esencji pomarańczowej

Pomarańczowa legumina z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszkę wsypać do gotującego się mleka, posłodzić do smaku. Gotować na wolnym ogniu, gdy zacznie gęstnieć, mieszać, bo łatwo przywiera do dna garnuszka. Ostudzić.
  • 2. Z dokładnie umytej pomarańczy ścinamy cienko skórkę i drobno siekamy w 'makaronik'. Owoc kroimy w niezbyt grube krążki, odrzucamy pestki. Wykładamy krążkami spód i boki salaterki, posypujemy cukrem pudrem, odstawiamy w chłodne miejsce.
  • 3. Ugotowaną ostudzoną kaszę mannę ubijamy w malakserze lub za pomocą miksera, stopniowo dodając po łyżce: sok z pomarańczy, sok z cytryny i pomarańczową esencję. Puszystą kaszkę rozkładamy na krążkach pomarańczy. Dekorujemy 'makaronikiem' ze skórki pomarańczowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy