POMARAŃCZOWO MIGDAŁOWE CIASTO KASZY MANNY

0 (0 ocen)

  • 50 min

kasza manna zamiast mąki - świetnie się sprawdza np. przy babce :)

  • 50 min

Składniki:

  • ciasto:
    4 żółtka
    4 białka
    1 szkl kaszy manny
    pół szkl mleka
    100g migdałów (mielonych / kruszonych/ płatek)
    3 łyżki oleju
    pół szkl cukru pudru
    skórka starta z 2 świeżych pomarańczy
    pół łyżeczki kardamonu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    lukier:
    3/4 szkl cukru pudru
    sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pomarańczowo migdałowe ciasto kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotuj z kardamonem. Kaszę mannę zalej mlekiem i odstaw do wystudzenia.
  • 2. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj kaszę, skórkę, proszek do pieczenia, olej i dokładnie wymieszaj do zjednolicenia składników.
  • 3. Dodaj olej i migdały. Białko ubij na sztywną pianę. Wszystko dokładnie i delikatnie wymieszaj.
  • 4. Blachę w której chcesz piec (tortownica/ blacha do babki) wysmaruj tłuszczem i dokładnie posyp mąką.
  • 5. Ciasto przelej do naczynia i piecz 40 min w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Po 15 min zmniejsz temperaturę do 150 stopni.
  • 6. Składniki na lukier wymieszaj. Udekoruj ciasto lukrem i plastrem pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza manna Migdały Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować