Pomarańczowo-makowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Od trzech lat jestem na emeryturze, więc mam dużo wolnego czasu. Często piekę ciasta dla męża i syna. Szczególnie lubię wypróbowywać nowe intrygujące przepisy.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 15 dag mąki tortowej
    ● 4 jajka
    ● 15 dag masła
    ● 15 dag cukru
    ● 15 dag migdałów
    ● 2 łyżki maku
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    ● 4 średnie pomarańcze
    ● cytryna
    ● 5 jajek
    ● 10 dag masła
    ● 35 dag cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pomarańczowo-makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomarańczowo-makowe 1. Migdały mielimy, mieszamy
    z mąką, proszkiem do pieczenia
    i makiem. Masło, jajka i cukier
    miksujemy na pulch ną masę,
    dodajemy do suchych składników
    i mieszamy.
  • Pomarańczowo-makowe 2. Trzy pomarańcze szorujemy
    i nie obierając, kroimy w plastry.
    Wkładamy do rondelka,
    dodajemy 10 dag cukru, trochę
    wo dy i dusimy pod przykryciem
    około 20 minut. Gdy
    zmiękną, wybieramy 5-7 najładniejszych
    plastrów i wykładamy
    nimi wysmarowaną masłem
    średnią tortownicę.Resztę pomarańczy miksujemy
    z syropem i dodajemy do
    ciasta. Masę wlewamy do formy
    na pomarańcze. Pieczemy
    35-45 minut w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 190 °C.
  • Pomarańczowo-makowe 3. Krem: do miski wbijamy jajka,
    dodajemy masło, cukier, soki
    z cytryny oraz po marańczy. Całość
    gotujemy na parze ok. 30
    minut, nie przerywając mieszania.
    Wystudzone ciasto odwracamy,
    przekrawamy i przekładamy
    zimnym kremem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować