Pomarańcze w cieście kokosowym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Mogą być na podwieczorek albo na drugie śniadanko do szkoły:)

  • 15 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki wiórek kokosowych
    1 szklanka goracek wody
    2 pomarańcze
    1,5 łyżki mąki+ odrobina do posypania owoców
    2 łyżki cukru
    1 jajko
    ok. 1/2 szklanki mleka
    olej do głębokiego smażenia
    wiórki czekoaldow

Pomarańcze w cieście kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki przełożyć wiórki i zalać szklanką wody. Pozostawić do napęcznienia. Na jakieś pół godziny. Pomarańcze dokładnie obrać, zdjąć biała skórkę i pokroić w plasterki około 3-4 mm. Przełożyć na ręcznik papierowy i delikatnie odsączyć owoce z soku. Przełożyć do miski lub na talerz i oprószyć lekko mąką. Do miski przełożyć odciśnięte wiórki, dodać mąkę, cukier i roztrzepane jajko. Wymieszać. Stopniowo dolewać mleko i mieszać do uzyskania gęstej ale płynnej konsystencji. W garnku mocno rozgrzać olej. Plastry pomarańcza maczać w cieście i kłaść delikatnie na olej. Smażyć na rumiano z obu stron. Po wyjęciu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać zimne lub ciepłe. Przed podaniem posypać cukrem pudrem albo tak jak ja wiórkami czekoladowymi. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy