Taki był plan, by zrobić bigos... ale wyszło coś lżejszego, szybszego i smacznego!
1 godz. 30 min
Składniki:
*pół główki średniej kapusty, posiekanej oczywiście
* 100 g boczku (kupiłam w plastrach, zawsze to szybciej) pokrojonego drobno
* 100 g kiełbasy wiejskiej wędzonej pokrojonej w kostkę
* średnia marchew starta na drobnych oczkach tarki
* pół szklanki wody
* przyprawy - kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, słodka i ostra papryka, kolendra mielona - solidne szczypty, łyżeczka przyprawy do bigosu
* sól i pieprz
* łyżka koncentratu pomidorowego
Pomysł na kapustę z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na rozgrzanej patelni, na małym ogniu, wytopiłam nadmiar tłuszczu z kiełbasy i boczku i odlałam. Do podsmażonych mięsnych kąsków dodałam posiekaną kapustę, marchew, przyprawy, posoliłam, dodałam pieprzu świeżo mielonego i podlałam częścią przygotowanej wody, wymieszałam i pod przykryciem dusiłam około godziny.
2.Często mieszałam i w miarę potrzeb podlewałam wodą. Pod koniec, gdy kapusta zmiękła, dodałam koncentrat pomidorowy podusiłam jeszcze 5 minut i gotowe!
Podane z pieczywem i odrobiną koperku!
Komentarze