Pizzerinki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto. Drożdże wymieszać z cukrem i częścią wody. Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn, oliwę, sól i resztę wody. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić pod przykryciem do wyrastania, na około 1-1,5 godziny.
2.Przygotować sos. Pokrojoną w kostkę cebule podsmażyć na oleju. Następnie dodać posiekany ząbek czosnku i smażyć chwilę. Dodać śmietanę, mieszać, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.
3.Szpinak podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Doprawić solą i pieprzem.
Szynkę pokroić na drobną kostkę.
Ser zetrzeć na tarce.
4.Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Uformować kulki i każdą cześć rozwałkować na niewielki placuszek. Na każdy placuszek kłaść sos śmietanowy, szynkę i szpinak. Wszystko posypać serem. Piec około 20 minut w 200 stopniach.
Porady
Pizzerinki warto przykryć folią, by szpinak się nie wysuszył. Przykrywamy tak, by boki ciasta zostały lekko odsłonięte.
Komentarze