Pizzerinki, mini pizze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody, dodajemy cukier i 3 czubate łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by drożdże się spieniły.
następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. jeśli jest klejące, należy podsypać mąką.
Ciasto odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia :-)
2.sos
Składniki sosu mieszamy ze sobą, czosnek przepuszczamy przez praskę.
3.Cebulkę szatkujemy na drobno, paprykę kroimy w małą kosteczkę.
paprykę wraz z cebulką podsmażamy na małej ilości oleju.
Ser trzemy na tarce, szynkę kroimy na małe paseczki,pieczarki kroimy w plasterki.
Gdy ciasto urośnie odrywamy kawałek i wałkujemy dość cienko, następnie wycinamy kółka np. kubkiem lub szklanką, w zależności jakiej wielkości chcemy mieć pizzerniki.
4.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy sosem pomidorowym, dajemy paprykę z cebulką, na to pieczarki,szynkę i całość posypujemy serem żółtym-dodatki dajemy w małych ilościach.
Całość posypujemy bardzo delikatnie oregano i bazylią.
Pizzerniki pieczemy około 8-10 minut w temperaturze 170 stopni.
I gotowe :-) Podajemy z ketchupem :-) Są wspaniałe zarówno na zimno jak i na ciepło.
Komentarze