Ciekawa ciepła przekąska

Składniki:

  • 300g mąki pszennej + 2 łyżki
    200 ml mleka
    3 dag drożdży
    łyżeczka soli
    3 łyżki oleju
    2 łyżki cukru

    ketchup
    plasterki szynki lub boczku
    ser do krajania
    pieczarki
    zioła prowansalskie, oregano
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zaczyn 1. Drożdże pokruszyć do garnuszka, zalać szklanką letniego mleka, dodać cukier, i łyżkę mąki pszennej, wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia w cieple miejsce na ok 10 min.
  • ciasto 2. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Dodać wyrośnięte drożdże, resztę mleka i olej, dokładnie wyrobić. Zrobić kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
  • Pokrojone składniki 3. Ser potrzeć na tarce o grubych oczkach, pieczarki pokroić w plasterki, a szynkę w kostkę.
  • Pizzerinki 4. Ciasto urywać ręką, rozwałkować na małe koło. Posmarować z wierzchu ketchupem. Nałożyć szynkę i plasterki pieczarek, posypać startym żółtym serem, ziołami prowansalskimi i oregano.
  • 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować