Pizzerinki z pomidorem i szparagiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Drożdże rozkruszyć wsypać do kubeczka wraz z cukrem oraz mąką.Zalać ciepłą wodą, wymieszać do powstania konsystencji śmietany( ewentualnie dodać mąki)Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 15min. do wypłynięcia drożdży na wierzch i powstania pęcherzyków. Mąkę wsypać do miski ,wymieszać z solą i pieprzem.Na środku zrobi dołek,wlać gotowy rozczyn wymieszany wcześniej z olejem. Zagnieść ciasto aż będzie miękkie i elastyczne.Przełożyć do czystego naczynia wysmarowanego olejem ,odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 h.
2.Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm , wykrawać średniej wielkości kwadraty ( ok 10X10cm.)
Zostawić na kolejne 30 min do podrośnięcia.
W każdym kawałku ciasta zrobić wgłębienie , polać ketchupem.
3.Dodatki:Warzywa umyć , ze szparagów odciąć zdrewniałe końce , przeciąć je na pół wzdłuż .
Pomidory pokroić w plastry.
Każdą pizzerinkę posypać serem żółtym , ułożyć szparaga oraz plaster pomidora.
Posypać go obficie czosnkiem niedźwiedzim.
Pizzerinki piec 15 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
Komentarze