Pizza Special Izabelli

0 (0 ocen)

  • 55 min

Szybko, zdrowo, efektownie.Pizzy, która, mimo że może mało wysublimowana, jest moim ukochanym daniem !

  • 55 min

Składniki:

  • Składniki (na dwie duże pizze średnicy ok. 32 cm):
    Ciasto:
    400 g mąki pszennej
    250 ml ciepłej wody
    30 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki cukru

    Dodatki:
    250 g mozzarelli w kulce
    200 g sera żółtego
    100 g sera pleśniowego
    4 duże pieczarki
    2 małe cebule- fioletowe
    16 dużych plastrów salami
    2 duże pomidory
    10 zielonych oliwek

    Sos:
    6 łyżek pikantnego ketchupu
    mały koncentrat pomidorowy
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka cukru
    2 łyżki posiekanego świeżego oregano lub suszonego
    4 łyżki oliwy z oliwek
    sól
    świeże zmielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza special izabelli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać jedną łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Do reszty mąki dodać sól. Kiedy drożdże podrosną połączyć je z mąką i dodać oliwę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut.

    Sos:
    Ketchup wymieszać z koncentratem, dodać oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, oliwę, sól, pieprz. Wszystko dobrze wymieszać.
    Podrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 32 cm. Posmarować sosem. Dodać pokrojoną na półplasterki cebulę, pieczarki pokrojone na plasterki, plastry salami, mozzarellę, ser pleśniowy, pomidory, oliwki i starty żółty ser.
    Pizze włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 minut.
    Funkcja z termoobiegiem.

    Smacznego!

Porady

Sos można przygotować też ze świeżych pomidorów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować