Składniki:
koncentrat pomidorowy
zioła prowansalskie
9-10 plasterków salami
kilka oliwek
1/4 małej czerwonej cebuli
garść kukurydzy
25g żółtego sera
25g mozzarelli
kilka listków świeżej bazylii
1.Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól i olej. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, wlewamy do miski i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
2.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, starając się formować kształt serca (lub trójkąt, z którego łatwo będzie wyciąć serce). Moment, do którego rozwałkowujemy ciasto powinniśmy oszacować tak, by pizzowe serce zmieściło się na blaszkę ze standardowego wyposażenia piekarnika. Z ciasta wycinamy serce. Z pozostałych skrawków formujemy brzegi pizzy.
3.Ciasto delikatnie przekładamy na blaszkę z piekarnika. Smarujemy koncentratem, posypujemy ziołami prowansalskimi i startym na tarce serem. Układamy salami, pokrojoną czerwoną cebulę, oliwki i kukurydzę.
4.Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pizzę dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
Komentarze