Pizza Rzeźnicka na cienkim cieście z dipami

0 (0 ocen)

Taką pizze lubimy najbardziej. Ciasto mięciuteńkie ale chrupiące. Najlepszy przepis na ciasto do pizzy.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 4 szkl. mąki typ 405
    - 300 ml. ciepłej wody
    - 30 g. drożdży
    - 1 łyżka oliwy
    - 1 łyżka cukru
    - 1 łyżka soli

    Składniki na 2 pizze:
    - 4 plastry bekonu
    - 1 filet z piersi kurczaka
    - 1 ulubiona kiełbasa
    - 4 plastry kiełbasy żywieckiej
    - 1 ser mozzarella
    - kilka krążków cebuli czerwonej
    - 1 duża pieczarka
    - 2 łyżki przyprawy gyros
    - 1 łyżka oliwy

    Dodatkowo na 2 pizze:
    - 3 łyżki przecieru
    - 2 ząbki czosnku

    Dip czosnkowy:
    - 4 łyżki jogurtu naturalnego
    - 1,5 łyżki majonezu
    - 1 ząbek czosnku przeciśniętego
    przez praskę
    - sól, pieprz do smaku

    Dip pomidorowy:
    - 2 łyżki przecieru
    - 5 łyżek soku pomarańczowego
    - 4 łyżki ketchupu
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 1 łyżeczka płaska cukru
    - sól, pieprz do smaku
    - 1 łyżeczka oregano
    - szczypta bazylii

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pizza rzeźnicka na cienkim cieście z dipami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać. Dodać oliwę.
    Rozczyn:
    W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Dodać cukier, sól oraz 2 łyżki mąki i dobrze wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Do mąki wlać rozczyn i ugnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 2 h. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować i wyłożyć na wyłożoną pergaminem formę od tarty lub blachy do pizzy.
    W ciasto powkładać posiekany czosnek. Podziurawić ciasto widelcem i wysmarować przecierem. Ułożyć pokrojony w plastry ser, pieczarki w plastrach, bekon lekko osolony, plastry kiełbasy oraz cebulkę.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 25-30 min.
    10 min przed czasem na pizze wysypać fileta gyros.
  • 3. Fileta pokroić w kostkę i obsypać przyprawą gyros. Dusic na oliwie. Mięso ma być miękkie i nie przypieczone. Odstawić.
  • 4. Dip czosnkowy:
    Wszystkie składniki wymieszać. Przelać do naczynka i wstawić na kilka minut do lodówki.
    Dip pomidorowy:
    W małym garnuszku umieścić wszystkie składniki i gotować chwilkę na małym ogniu. Przelać do naczynka lub od razu na pizze.

Porady

Przepis na ciasto starczy na 3 pizze robione w formie od tarty, ale można również w innej blaszce upiec tworząc jedną, wielką rodzinną pizze.Ciasto musi leżakować w lodówce, wtedy podwoja ilość oraz jest elastyczne i miękkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę Bekon Kiełbasa Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować