PIZZA ROZMAITOŚCI Z MAŚLAKAMI NA GRUBYM CIEŚCIE

4.5 (197 ocen)

domowa pizza z papryką, maślakami, kukurydzą, szynką i grzybami - to musi być być pyszne

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki
    5 dag drożdży
    1 szkl. mleka
    1 jajko
    2-3 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru

    Farsz:
    1/2 czerwonej papryki
    ok. 20 dag maślaków
    cienka kiełbasa
    3 plastry polędwicy sopockiej
    4 łyżki kukurydzy
    1 cebula

    Przyprawy:
    sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka

    Dodatkowo:
    ser mozzarella (starty)
    3 łyżki startego sera (np. gouda)
    sos do pizzy http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sos-pomidorowo-cukiniowo-paprykowy
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza rozmaitości z maślakami na grubym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Podgrzać mleko, rozpuścić w nim drożdże wraz z łyżeczką cukru. Do miski wsypać mąkę, wlać mleko z drożdżami, dodać łyżeczkę soli, jajko, a na końcu olej. Wyrobić ciasto, ułożyć na formie. Podziurkować widelcem.
    Posmarować sosem.
  • 2. Maślaki obrać, pokroić, ugotować do miękkości. Paprykę pokroić na kawałki. Cebulę w piórka, kiełbasę w plasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce.
  • pizza 3. Na wysmarowanym cieście układamy składniki. Posypujemy przyprawami. Posypujemy mozzarellą. 10 min przed końcem pieczenia posypujemy jeszcze żółtym serem i zapiekamy. Łączny czas pieczenia pizzy ok. 30 min. w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować