Pizza raz, dwa, trzy

0 (0 ocen)

  • 50 min

Dobry sposób na smakowite, niedzielne popołudnie.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto: 250 g mąki, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 opakowanie drożdży błyskawicznych (7g), 90 ml mleka, 40g masła, 1 jajko.
    Na wierzch: pieczarki, cebula, kiełbasa, papryka, ser, sos.
    Sos: jogurt naturalny, przecier pomidorowy, ząbek czosnku, cukier, gałka muszkatołowa.

Pizza raz, dwa, trzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiej do dużej miski mąkę, sól, cukier oraz wmieszaj drożdże. Zagotuj mleko, następnie zdejmij z ognia i dodaj masło. Odstaw do ostudzenia, aż masło się roztopi a płyn będzie letni. Ostudzone mleko wlej do mąki, dodaj jajko i wymieszaj.
  • Wyrobione ciasto podwoiło swoją objetość 2. 2.Zagnieć ciasto dłońmi, następnie uformuj kulkę i wyrabiaj 10 minut na blacie lekko posypanym mąką. Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Pizza przed włożeniem do piekarnika 3. 3. W między czasie przygotuj składniki. Na pizzę można położyć wszystko na co ma się ochotę. Ja najbardziej lubię klasyczną z serem, pieczarkami, cebulą, papryką i kiełbaską. Przygotuj sos: dwie łyżeczki przecieru pomidorowego, 4 łyżeczki jogurtu naturalnego, jednej posiekany ząbek czosnku, szczypta cukru i gałki muszkatołowej.
  • 4. 4. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy ok 25-30 cm, Można także zrobić w kształcie kwadratu. Posmaruj pizze sosem, następnie połóż przygotowane wcześniej składniki i piecz ok 15-20 minut, aż pizza się zarumieni.

Porady

Ciasto na pizze jest dobrze wyrobione, gdy nie przykleja się do rąk.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy