Pizza raz, dwa, trzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiej do dużej miski mąkę, sól, cukier oraz wmieszaj drożdże. Zagotuj mleko, następnie zdejmij z ognia i dodaj masło. Odstaw do ostudzenia, aż masło się roztopi a płyn będzie letni. Ostudzone mleko wlej do mąki, dodaj jajko i wymieszaj.
2.2.Zagnieć ciasto dłońmi, następnie uformuj kulkę i wyrabiaj 10 minut na blacie lekko posypanym mąką. Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
3.3. W między czasie przygotuj składniki. Na pizzę można położyć wszystko na co ma się ochotę. Ja najbardziej lubię klasyczną z serem, pieczarkami, cebulą, papryką i kiełbaską. Przygotuj sos: dwie łyżeczki przecieru pomidorowego, 4 łyżeczki jogurtu naturalnego, jednej posiekany ząbek czosnku, szczypta cukru i gałki muszkatołowej.
4.4. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy ok 25-30 cm, Można także zrobić w kształcie kwadratu. Posmaruj pizze sosem, następnie połóż przygotowane wcześniej składniki i piecz ok 15-20 minut, aż pizza się zarumieni.
Porady
Ciasto na pizze jest dobrze wyrobione, gdy nie przykleja się do rąk.
Komentarze