Pizza orkiszowa z karczochami

0 (0 ocen)

Posmakuje każdemu :)

Składniki:

  • CIASTO:
    30 dag jasnej mąki orkiszowej typ 630
    5 dag mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    0,5 łyżeczki cukru
    1,5 dag świeżych drożdży
    łyżeczka soli
    łyżka oliwy z oliwek
    OBŁOŻENIE:
    2-3 łyżki sosu pomidorowego
    przyprawa do pizzy (skład:
    oregano, czosnek, bazylia, czerwona papryka, suszona cebula, cząber, szałwia)
    12,5 dag mozzarelli w zalewie
    2 plastry sera gouda
    0,5 puszki serc karczochów w zalewie
    kilka plasterków salami pepperoni
    czarne oliwki

Pizza orkiszowa z karczochami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski.
    Drożdże wymieszać w dużym kubeczku z cukrem, łyżką mąki i 1/3 szklanki letnie wody, odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
    Do mąki dodać sól, wyrośnięty rozczyn i oliwę.
    Stopniowo dolewać letnią wodę, zagarniając mąkę, aż mąka się sklei.
    Wyrobić miękkie, elastyczne, gładkie ciasto, włożyć je do miski, naciąć na krzyż.
    Miskę przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi objętość.
  • 2. Z wyrośniętego ciasta uformować placek o średnicy 32 cm, ułożyć na oprószonej mąką blaszce.
    Wierzch posmarować sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy.
    Obsypać pokrojoną goudą i kawałkami mozzarelli.
    Na serze rozłożyć plasterki pepperoni i oliwek oraz pokrojone na mniejsze kawałki osączone z zalewy serca karczochów.
  • 3. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 210-220 stopni (200 stopni z termo obiegiem).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy