Pizza capricciosa na super cienkim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do przesianej mąki dosypujemy drożdże, cukier i sól. W środku robimy wgłębienie i dolewamy oliwę oraz wodę, zagniatamy ciasto do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Gdy ciasto rośnie przygotowujemy sos, wszystkie jego składniki miksujemy w blenderze, szynkę rwiemy na mniejsze kawałki, pieczarki kroimy w plasterki.
Po upływie 1,5 godziny ciasto odpowietrzamy (uderzając go pięścią) ,dzielimy na pół i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki. Każdy smarujemy sosem, posypujemy dodatkami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 15 - 20 minut.
SMACZNEGO.
Komentarze