Pizza na spodzie gryczanym, z tuńczykiem. Puszysta. (gluten free)

4.5 (171 ocen)

Pizza jest bardzo lekka, puszysta.Przyszykowałam ją z tuńczykiem, ale oczywiście sami możecie dobrać dodatki według Waszych upodobań.

Składniki:

  • spód:
    300g mąki gryczanej
    opakowanie suszonych drożdży
    300ml ciepłej wody
    jajko
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli

    dodatki:
    puszka tuńczyka w sosie własnym
    sos pomidorowy lub keczup
    100g sera gouda
    majeranek
    pomidorki koktajlowe
    pomarańczowa papryka
    opcjonalnie: marynowana: ogórki, papryka, grzybki (co tam jeszcze lubimy)
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza na spodzie gryczanym, z tuńczykiem. puszysta. (gluten free) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na spód przekładamy do miski. Wyrabiamy. Ciasto będzie dość luźne, nie elastyczne jak przy zwykłym cieście na pizzę. Miskę przykrywamy ściereczka i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.
  • 2. Gdy ciasto podrośnie, rozsmarowujemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie rozsmarowujemy na nim sos pomidorowy. Układamy kawałki tuńczyka (odsączonego z zalewy), posypujemy majerankiem. Ser kroimy w plasterki, pomidorki kroimy na połówki a paprykę w paseczki. Układamy wszystko na pizzy.
  • 3. Tak przyszykowaną pizzę pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku około 20-25 minut.
    Przed podaniem obkładamy marynowanymi warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować