Pizza na cieniutkim spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłą wodą, odstawić na chwilę, a kiedy „ruszą” wlać je do mąki i dodać olej i sól. Wyrobić ciasto i odstawić na chwilę.
2.Ze szparagów odłamać końcówki i obrać je. Gotować 4-5 minut we wrzątku z odrobiną cukru i soli.
Składniki sosu pomidorowego dokładnie wymieszać. Mozzarellę zetrzeć na tarce. Oliwki i czosnek pokroić w plasterki, karczochy w ćwiartki.
3.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Rozgrzaną blaszkę wysypać mąką i rozłożyć na niej ciasto. Sos pomidorowy rozsmarować na cieście, a następnie rozłożyć wszystkie składniki.
4.Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, obsypać przyprawą do gyrosa i obsmażyć. Pieczarki pokroić w plasterki i też podsmażyć.
5.Posypać serem oraz słodką papryką i ziołami. Wstawić do piekarnika na 20 minut.
Komentarze