Pizza na cienkim i chrupiącym cieście

4.5 (160 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Super cienka i super chrupiąca pizza.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na jedną dużą pizzę:
    - 350g mąki pszennej typu 650 (plus trochę do podsypania)
    - 250ml letniej wody
    - 2 kulki mozzarelli
    - kilka plasterków salami
    - 2 łyżki oliwy z oliwek
    - 1,5 łyżeczki drożdży instant
    - łyżeczka soli

    Do przygotowania sosu potrzebne będą:
    - 250ml passaty pomidorowej
    - 1 mała cebula
    - 1 ząbek czosnku
    - oliwa z oliwek
    - oregano
    - sól, pieprz, cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza na cienkim i chrupiącym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw zajmiemy się sosem. Cebulę i czosnek siekamy na jak najdrobniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy ok. 4 łyżki oliwy i wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Doprowadzamy do zeszklenia i wlewamy passatę. Można też użyć pomidorów z puszki lub jeszcze lepiej świeżych, ale wtedy proporcje się zmieniają i wszystko trzeba będzie zmiksować. Wsypujemy dość dużą szczyptę oregano. Doprawiamy solą, pieprzem i w zależności od tego czy preferujemy bardziej słodki czy wytrawny sos – dodajemy cukier. Redukujemy sos – powinien być bardzo gęsty.
  • 2. Do szklanki z letnią wodą wsypujemy drożdże instant i dokładnie mieszamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól. Stopniowo dolewamy wodę z drożdżami ciągle mieszając. Wlewamy łyżkę oliwy. Ciasto będzie dość płynne, ale nie zwracając na to uwagi ugniatamy je przez ok. 10 minut. Wlewamy drugą łyżkę oliwy i ugniatamy jeszcze przez chwilę. Wyjmujemy ciasto, miskę lekko oprószamy mąką. Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce np. na kaloryfer. Zaglądamy do niego co jakiś czas do momentu aż lekko urośnie.
  • 3. Blat, na którym będziemy wyrabiać ciasto dość mocno oprószamy mąką. Wykładamy ciasto na blat i wyrabiamy przez kilka minut. Blachę, na której będziemy piec pizzę posypujemy odrobiną mąki. Ja użyłem oryginalnej blachy z piekarnika. Bardzo cienko rozwałkowujemy ciasto na blasze. Ciasto smarujemy sosem. Wykładamy na niego ulubione składniki. Należy uważać, żeby ciasto zdołało je utrzymać. W moim przypadku były to salami i mozzarella.
  • 4. Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250°C przez kilka minut. W trakcie pieczenia możemy podnieść pizzę i sprawdzić jak wygląda spód. Powinien być miejscami zarumieniony – wtedy można wyciągnąć ją z piekarnika. Dobrze jest odstawić ją na chwilę na kratkę, aby odparowała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować