Składniki na jedną dużą pizzę:
- 350g mąki pszennej typu 650 (plus trochę do podsypania)
- 250ml letniej wody
- 2 kulki mozzarelli
- kilka plasterków salami
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- łyżeczka soli
Do przygotowania sosu potrzebne będą:
- 250ml passaty pomidorowej
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- oregano
- sól, pieprz, cukier
Pizza na cienkim i chrupiącym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw zajmiemy się sosem. Cebulę i czosnek siekamy na jak najdrobniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy ok. 4 łyżki oliwy i wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Doprowadzamy do zeszklenia i wlewamy passatę. Można też użyć pomidorów z puszki lub jeszcze lepiej świeżych, ale wtedy proporcje się zmieniają i wszystko trzeba będzie zmiksować. Wsypujemy dość dużą szczyptę oregano. Doprawiamy solą, pieprzem i w zależności od tego czy preferujemy bardziej słodki czy wytrawny sos – dodajemy cukier. Redukujemy sos – powinien być bardzo gęsty.
2.Do szklanki z letnią wodą wsypujemy drożdże instant i dokładnie mieszamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól. Stopniowo dolewamy wodę z drożdżami ciągle mieszając. Wlewamy łyżkę oliwy. Ciasto będzie dość płynne, ale nie zwracając na to uwagi ugniatamy je przez ok. 10 minut. Wlewamy drugą łyżkę oliwy i ugniatamy jeszcze przez chwilę. Wyjmujemy ciasto, miskę lekko oprószamy mąką. Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce np. na kaloryfer. Zaglądamy do niego co jakiś czas do momentu aż lekko urośnie.
3.Blat, na którym będziemy wyrabiać ciasto dość mocno oprószamy mąką. Wykładamy ciasto na blat i wyrabiamy przez kilka minut. Blachę, na której będziemy piec pizzę posypujemy odrobiną mąki. Ja użyłem oryginalnej blachy z piekarnika. Bardzo cienko rozwałkowujemy ciasto na blasze. Ciasto smarujemy sosem. Wykładamy na niego ulubione składniki. Należy uważać, żeby ciasto zdołało je utrzymać. W moim przypadku były to salami i mozzarella.
4.Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250°C przez kilka minut. W trakcie pieczenia możemy podnieść pizzę i sprawdzić jak wygląda spód. Powinien być miejscami zarumieniony – wtedy można wyciągnąć ją z piekarnika. Dobrze jest odstawić ją na chwilę na kratkę, aby odparowała.
Komentarze