Pizza na cienkim cieście

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Po raz pierwszy zrobiłam ją dla mojego Mateusza z okazji Dnia Chłopaka.

Składniki:

  • Ciasto: 25 dag mąki
    ● 2 dag drożdży
    ● łyżeczka cukru
    ● szczypta soli
    ● łyżka oleju
    ● 1/2 szkl. ciepłego mleka
    Dodatki:
    ● pieczarki
    ● pomidory
    ● kukurydza
    ● ogórek świeży i kiszony
    ● papryka
    ● szynka
    ● żółty ser
    Oraz:
    ● 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
    ● olej
    ● bułka tarta

Pizza na cienkim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy
    ciasto. Cienko rozwałkowujemy
    i wykładamy na
    posmarowaną olejem i posypaną
    bułką tartą blachę.
  • 2. Sos: niewielką ilość oleju
    dokładnie mieszamy z koncentratem
    pomidorowym.
    Smarujemy ciasto.
  • 3. Na cieście układamy pokrojone
    w plasterki i podsmażone
    na rozgrzanym oleju
    pieczarki, pokrojone w plasterki
    ogórki, szynkę i pomidory,
    osączoną kukurydzę
    i pokrojoną w paski paprykę.
    Posypujemy startym na tarce
    o dużych oczkach żółtym serem.
    Pieczemy ok. 30 minut
    w piekarniku rozgrzanym do
    temp. 200 °C.

Porady

RADY Joanny Ficek Zamiast keczupem pizzę można polać sosem czosnkowym zrobionym z kilku łyżek majonezu wymieszanego z kilkoma ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku.

Notka redakcyjna

PP_06-2012

Komentarze

Podobne przepisy