Pizza (mięso mielone,pieczarki,cebula,kukurydza ,boczek) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łyżka mąki, cukier, 100l i drożdze mieszamy ze sobą. Tak powstałe odstawiamy na 5 minut w cieple miejsce.
Do mąki dodajemy, sól, , pozostałą wodę, oliwę oraz drożdze z dodatkami. Wyrabiamy ciasto, ewentualnie można podsypywać mąka. Odstawiamy na 30 minut by ciasto wyrosło.
2.Ciasto dzielimy na dwie części ,wykładamy na blaszki i smarujemy sosem Bolońskim .Pieczarki kroimy w plasterki i gotujemy w lekko osolonej wodzie ,odsączamy z wody odkładamy do wystudzenia.Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone i smażymy.Dodajemy przyprawy ,doprawiamy do smaku solą i odstawiamy do przestudzenia. Na sos wykładamy 20 dag sera żółtego(może być starty na tarce lub plasterki),na to mięso z cebulą,pieczarki i konserwową kukurydzę.Kroimy w małe półplasterki boczek i rozkładamy na pizzach.Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 st C pieczemy ok 30 min.Na pięć min przed wyciągnięciem z piekarnika posypujemy resztą sera.
Komentarze