Pizza przypomina koronę, przez co, jak przypuszczam, nadano jej taką nazwę. Praktyczne formowanie ciasta, ponieważ w czasie jedzenia dodatki nie wypadają i nie brudzą palców :)
Pizza królewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej wody.
W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy olej i drożdże z wodą.
Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy dodatki :)
2.Pomidory kroimy.
Ogórka obieramy i kroimy na plasterki.
Pieczarki myjemy, kroimy i przysmażamy z cebulką. Doprawiamy.
3.Gotowe ciasto wałkujemy na okrągły placek (robię to albo na papierze do pieczenia albo na mocno podsypanym mąką blacie). Na jego środek kładziemy mały talerzyk (jak spod filiżanki). I ten talerzyk tak ma sobie na razie spokojnie leżeć.
Teraz delikatnie zdejmujemy talerzyk ze środka i nożem nacinamy ciasto, najpierw na pół, potem w poprzek i każdą ćwiartkę znów na pół. Każdy trójkącik ciasta odwijamy na naszą pizzę. Ja rozwałkowałam ciasto trochę za cienko i mi się ciut porwały.
Pizzę wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika i pieczemy aż się zarumieni :)
Komentarze