CIASTO
30g drożdży
pół litra ciepłej wody
łyżka cukru
łyżka soli
6 łyżek oleju
ok 1 kg mąki pszennej
SOS NA SPÓD
2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
tyle samo ulubionego ketchupu (a nawet więcej)
przyprawa do pizzy
pieprz świeżo mielony (u mnie kolorowy)
trochę wody aby sos miał lżejszą konsystencję
200-250 g sera żółtego startego
dodatki wg upodobań
1.Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól, cukier,olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1godz do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto, zagnieść jeszcze raz i podzielić na 3 części. Każdą cześć rozwałkować i przełożyć na blaszkę. Najlepiej jak brzegi koła będą wystawały poza formę. Dookoła ciasta nałożyć trochę sera i zwijać boki, dobrze zlepiając.
3.Brzegi ciasta posmarować sosem pomidorowym a środek pociąć na 8 części.
4.Na sos położyć ser i ulubione składniki. Na koniec każdy róg zwinąć do góry i docisnąć. Gotową pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec ok 10-15 min, aż się zarumieni. Podawać z ulubionymi sałatkami.
Komentarze