Pizza kalafiorowo-cukiniowa z serem pleśniowym - danie warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i wlewamy do mąki, dodajemy olej oraz troszkę cukru i soli. Zarabiamy ciasto łyzką, a gdy wszystkie składniki się połączą - zagniatamy ręką i chwilkę wyrabiamy - wystarczą 2-3 minuty.
2.Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę, formując szersze brzegi. Taka ilośc ciasta wystarcza na jedną pizzę. Ja używam blaszki okrągłej o średnicy 34 cm.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
3.Kukurydzę osączamy na sicie. Cukinię kroimy na półksiężyce i solimy. Po 5 minutach lekko odciskamy wodę.
4.Kalafirowa gotujemy al dente - aby był twardy, ale nie miękki.
5.Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego, wlewamy pomidory krojone z puszki, dodajemy łyzkę bazylii i tymianku, do smaku cukru i soli. Mieszamy i dusimy 10 minut, aż sos zgęstnieje
Gotowy sos przekładamy na ciasto pizzowe.
6.Na sos pomidorowy nakładamy naprzemian okręg z cukini i rózyczek kalafiora. Posypujemy kukurydzą.
7.Nakładamy kostki sera pleśniowego i posypujemy ziołami prowansalskimi.
8.Wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut. Podajemy z natka pietruszki.
Komentarze