Pizza jak z Pizzy Hut

4.48 (201 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Ciasto na tę pizzę jest rewelacyjne - puszyste, mięciutkie (tłuściutkie niestety) i smakuje IDENTYCZNIE jak to z Pizzy Hut.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • spód pizzy:
    1 1/3 szklanki ciepłej (NIE gorącej!) wody
    1/4 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżka cukru
    1 opakowanie drożdży instant
    4 szklanki mąki
    1/3 szklanki oleju + 2 łyżki

    sos:
    3/4 szklanki pasaty pomidorowej
    1 łyżeczka oregano
    1/2 łyżeczki majeranku
    1/2 łyżeczki bazylii
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

    wierzch:
    2 kulki mozzarelli, utarte na tarce o dużych oczkach
    dodatki wg uznania ( u mnie ananas z puszki, salami i gorgonzola)

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
    CZAS WYRASTANIA: 90 MIN
    POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
Wystaw ocenę:

4.48 (201 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza jak z pizzy hut - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od ciasta. W dużej misce umieszczamy mleko w proszku, sól, cukier i drożdże. Wlewamy wodę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki oleju, a następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy aż do całkowitego połączenia. Ugniatamy przez 10 minut.
  • 2. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Do blaszki wlewamy 1/3 szklanki oleju, dokładnie rozprowadzamy po dnie i bokach. Ostrożnie przekładamy do niej ciasto, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 h.
  • 3. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i odstawiamy na 1,5 h.
  • 4. Gdy ciasto już urośnie, delikatnie wykładamy na nie sos, zostawiając czystą krawędź na około 1 cm. Posypujemy tartą mozzarellą i dodatkami (ja na jedną część dałam plastry salami, a na drugą kawałki ananasa i gorgonzolę). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 245 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 20 minut - aż ser zacznie bulgotać, a krawędź ładnie się zarumieni. Gotowe! :)

Porady

Pizzę przygotowałam na blaszce o wymiarach 25x45 cm, ale można ją zastąpić tortownicami (3x22cm). Jedną część pizzy zrobiłam z salami, a drugą z gorgonzolą i ananasem. Zapraszam do pieczenia!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować