Niestandardowe obłożenie pizzy doskonale komponuje się ze smakiem ciasta, sera i przypraw, polecam
Składniki:
porcja ciasta na pizzę przygotowana według przepisu:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-na-pizze-moj-przepis-podstawowy
kilka łyżek ulubionego ketchupu
przyprawa do pizzy po sycylijsku
1 cebula
łyżka oleju
5 dag cienkiej wiejskiej kiełbasy
5 dag ugotowanej drobnej brukselki
5 dag cienkich plasterków pepperoni
6 czarnych oliwek bez pestek
8 dag sera gouda
tłuszcz do posmarowania blachy
Pizza dwusmakowa z wiejską kiełbasą i brukselką, oraz z pepperoni i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę o wymiarach około 30x40 cm posmarować tłuszczem.
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć palcami na powierzchni blaszki.
Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na łyżce oleju.
Kiełbasę i oliwki pokroić w plasterki.
Każdą brukselkę pokroić na cztery części.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni z termoobiegiem.
Ciasto posmarować ketchupem, rozsypać na nim cebulkę i oprószyć przyprawą do pizzy po sycylijsku.
Jedną część obłożyć kiełbasą wiejską i brukselką.
Drugą część obłożyć plasterkami pepperoni i oliwkami.
Całość posypać startym serem.
Piec 15-20 minut.
Komentarze