Pizza domowej roboty

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lubię łączyć róźne pomysły i stwarzać coś nowego w mojej kuchni

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    pół kostki drożdzy
    pół szklanki mleka
    2 łyzki cukru
    3,5 szklanki mąki
    szklanka letniej przegotowanej wody
    2 łyzeczki oleju roślinnego
    pół łyżeczki soli
    łyzeczka bazylii
    łyżeczka majeranku

    Sos pomidorowy:
    puszka pomidorów ok 400-500g
    1 łyzeczka bazylii
    sól
    pieprz
    czosnek

    Farsz:
    0,5kg pieczarek
    2 cebule
    2 pomidory
    300-400g salami
    0,5kg zółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza domowej roboty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do miseczki dodajemy drożdże, posypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż drożdże nam się rozpuszcza. Następnie dodajemy 0,5 szklanki mleka oraz 0,5 szklanki mąki, energicznie mieszkamy do czasu az nie będzie grudek oraz drożdże będą miały konsystencje gęstej śmietany. Roztwór odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczka. Czekamy ok 20-30 minut by mieszanka zwiększyła swoją objętość.
    2. Następnie wysypujemy na stolnice mąke, sól, przyprawy, dolewamy wcześniej przygotowaną letnią wodę, olej oraz nasz wcześniej przygotowany roztwór z drożdży. Wszystko razem ugniatamy ok 10 minut by wszystko się połączyło. Gotowe ciasto odkładamy by znowu powiększyło swoją mase.
    3. W między czasie przygotowujemy sos pomidorowy, do blendera dodajemy pomidory z puszki oraz przyprawy, mieszkamy do czasu aż powstanie aksamitny sos. Według uznania można dodać innych przypraw bądz ich ilość zwiększyć.
    4. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki, podsmażamy ję do miękkośći, cebulke kroimy na piórka i dodajemy do cebuli również podsmażając. Pomidorki kroimy na małe plasterki.
    5. Gdy ciasto nam wyrośnie,dzielimy na dwie części oraz wałkujemy je na cienkie placki grubości 1cm.
    6. Ja do swojej pizzy użyłam kwadratowej blaszki o wymiarach 20x30xm, ale można użyć jakiej kolwiek blaszki, którą posiadacie w domu.
    7. Do blaszki wkładamy pierwszą część ciasta, smarujemy sosem pomidorowym, dodajemy również dodatki na które mamy ochote, ja dodałam, salami, pieczarki, cebule, pomidory. na wierzch posypujemy wcześniej startym żółtym serem, na dodatki nakładamy drugą część ciasta i również posypujemy startym serem.
    8. Pizze wkłądam do wcześniej nagrzanego piekarnika 200-220 stopni Celcjusza na okolo 20-30 minut. Można sprawdzić czy ciasto się upiekło sprawdzając wykałaczką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować