Pizza cebulowa z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie, olej i sól. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ponownie zagnieść na posypanym mąką blacie, lekko rozwałkować. Wyłożyć na posmarowaną olejem blachę, rozciągnąć rękami. Nakłuć w kilku miejscach widelcem, odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.
Cebulę pokroić w cienkie krążki. Kwaśną śmietanę roztrzepać, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z posiekaną zieleniną.
Na spodzie pizzy rozłożyć krążki cebuli. Posypać solą i pieprzem, przykryć plasterkami boczku. Polać sosem śmietanowym, posypać serem, obłożyć kawałeczkami tłuszczu. Piec w temp. 200 st. C przez ok. 40 minut.
Komentarze