Pizza bezglutenowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól, oliwę i wodę (stopniowo), mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto (musi być naprawdę dobrze wyrobione). Na koniec dodajemy jeszcze trochę mąki ryżowej i formujemy z ciasta kulę
2.Kulę ciasta wkładamy do miski i zakrywamy ściereczką (trzymamy je tak ok. 1 godziny)
3.Sos: cebulkę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy, wlewamy pomidory z zalewą, dodajemy przyprawy, smażymy ok. 10 minut, regularnie mieszając, a na koniec smażenia dokładamy jeszcze czosnek przeciśnięty prze praskę
4.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, delikatnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozsmarowujemy nań sos pomidorowy i nakładamy dodatki. Pieczemy w 200 stopniach ok. 20 minut
Komentarze