Pizza bezglutenowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo długo wydawało mi się, że stworzenie idealnej pizzy bez mąki pszennej jest niemożliwe. Na szczęście się pomyliłam :)

  • 50 min

Składniki:

  • 3 łyżeczki drożdży suchych
    2 łyżki oliwy
    szczypta soli morskiej
    szczypta cukru
    2 szklanki mąki gryczanej (jasnej)
    1 szklanka mąki ryżowej
    1 szklanka mąki jaglanej
    1 niepełna szklanka ciepłej wody
    (opcjonalnie - można dodać też nieco mąki kukurydzianej)

    sos pomidorowy:

    1 puszka krojonych pomidorów
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    odrobina masła klarowanego lub innego tłuszczu
    sól morska
    2-3 łyżki oliwy
    bazylia
    oregano
    rozmaryn

    dodatki:

    wg upodobań, ja wykorzystałam (poza serem) czerwoną cebulę, salami i pieczarki


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza bezglutenowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól, oliwę i wodę (stopniowo), mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto (musi być naprawdę dobrze wyrobione). Na koniec dodajemy jeszcze trochę mąki ryżowej i formujemy z ciasta kulę
  • 2. Kulę ciasta wkładamy do miski i zakrywamy ściereczką (trzymamy je tak ok. 1 godziny)
  • 3. Sos: cebulkę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy, wlewamy pomidory z zalewą, dodajemy przyprawy, smażymy ok. 10 minut, regularnie mieszając, a na koniec smażenia dokładamy jeszcze czosnek przeciśnięty prze praskę
  • 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, delikatnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozsmarowujemy nań sos pomidorowy i nakładamy dodatki. Pieczemy w 200 stopniach ok. 20 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować