Pizza (bez glutenu i drożdży)

4.48 (154 ocen)

  • 60 min

Propozycja na pizzę w innej, ale równie smacznej wersji. Pizza jest świetnym rozwiązaniem dla wszystkich osób nie tolerujących glutenu i drożdży.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    - 2 szklanki mąki kukurydzianej
    - 1 czubata łyżka mąki gryczanej
    - 0,5 szklanki wody mineralnej
    - 1/3 szklanki mleka
    - 4 - 5 łyżek oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
    - 1 żółtko + 1/2 spienionego białka
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - 1 łyżeczka cukru brzozowego
    - około 0,5 łyżeczki soli
    - Przyprawy: pieprz, zioła prowansalskie, szczypta kurkumy
    SOS:
    - 1 szklanka przecieru pomidorowego
    - sól, cukier brzozowy, 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, ostra papryka
    DODATKI:
    - ser Mozzarella
    - cebula biała
    - zielone oliwki
    - pieczarki
    - polędwica sopocka lub szynka + listki bazylii
Wystaw ocenę:

4.48 (154 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza (bez glutenu i drożdży) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Na początku przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki kukurydzianej, 1 czubatą łyżkę mąki gryczanej, sodę oczyszczoną, sól, cukier brzozowy, pieprz, około 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich i szczyptę kurkumy. Mieszamy wszystkie suche składniki.

    Następnie dodajemy wodę mineralną, mleko, olej rzepakowy, żółtko i pół roztrzepanego trzepaczką białka - ugniatamy ciasto.

    Ciasto odstawiamy do lodówki*.

    * Ciasto możemy przygotować dzień wcześniej i wstawić je na noc do lodówki - wtedy będzie bardziej puszyste.
  • sos do pizzy 2. Następnie przygotowujemy sos, którym posmarujemy ciasto.
    Do miseczki dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej domowy), 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, około 1 łyżeczkę ziół prowansalskich i doprawiamy solą, cukrem brzozowym, pieprzem i ostrą papryką (opcjonalnie). Sos możemy zakwasić odrobiną octu jabłkowego, ale nie jest to konieczne.
  • dodatki 3. Pieczarki obieramy i kroimy w paski.

    Cebulę kroimy w piórka i szklimy na odrobinie oleju.
  • podpieczone ciasto 4. Ciasto po odleżeniu w lodówce, jeszcze raz zagniatamy i w zależności od tego, jak będziemy piec, postępujemy następująco:

    1. Jeśli będziemy piec w formie to smarujemy ją olejem, a następnie układamy w niej ciasto.

    2. Jeśli będziemy piec na papierze do pieczenia to również musimy posmarować go olejem, a następnie uformować odpowiedni kształt. Ciasto możemy delikatnie rozwałkować.

    * Smarowanie blachy i papieru pozwoli uniknąć przylepienia ciasta. Pamiętajmy, że nie jest to typowe ciasto na pizzę i musimy postępować mniej standardowo.

    Uformowane ciasto wstawiamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
  • przed pieczeniem 5. Lekko podpieczone ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy serem Mozarella i dodajemy pieczarki, polędwicę i oliwki*.

    * Jako dodatków możemy użyć innych, ulubionych składników.
  • po upieczeniu 6. Po dodaniu dodatków pizzę ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ją jeszcze przez około 20 minut.

    Upieczoną pizzę posypujemy świeżymi listkami bazylii. Ciasto jest puszyste, delikatne i lekko kruche.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować