Pizza ze szparagami i serem zapiekanym w brzegach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, wody, drożdży, cukru i soli wyrabiamy ciasto. Gdy będzie za rzadkie dodajemy więcej mąki. Wkładamy wyrobione ciasto do lodówki na 30 min.
Wędlinę kroimy w kostkę, odcedzamy szparagi i ananasy , które następnie kroimy w kostkę. Ciasto rozwałkowujemy na kwadrat o wymiarach prostokątnej blaszki. Żółty ser kroimy w paski. Na brzegach ciasta kładziemy po pasku sera, zawijamy ciasto, tak postępujemy dookoła pizzy, następnie przyciskamy brzeg lekko widelcem, robiąc szlaczek.
Następnie ciasto smarujemy oliwą,pomidory obieramy ze skóry, kroimy w plastry i wykładamy na cieście, dodajemy pokrojoną wędlinę, ananasa, szparagi i odcedzone kulki mozzarelli.Wierzch posypujemy ziołami i przyprawą do pizzy. wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 min. w temp. 150 stopni.
Porady
Na ciasto z tego przepisu możemy dodać dowolne dodatki według uznania np. salami , pieczarki, cebulę , kukurydzę czy paprykę.
Komentarze