Pizza ziemniaczana z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki obieramy, kroimy w grubsze plasterki ( ok 1 cm).Obraną cebulę kroimy w piórka, czosnek w kostkę. Natkę drobno siekamy.
Następnie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (bok ok 2 cm). Gotujemy w osolonej wodzie do średniej miękkości.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, odstawić na kilka minut do przestudzenia.
Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem.
2.W międzyczasie na maśle podsmażyć cebulę i czosnek, jak cebulka się lekko zrumieni dodać pieczarki i często mieszając smażymy ok 3-4 min. na dużym ogniu, aż pieczarki zaczną być miejscami wyraźnie brązowe. Nie zmniejszamy ognia- pieczarki nie powinny gotować się we własnym sosie. Doprawić przyprawami.
3.Do ziemniaków dodać jajko, mąkę, natkę i przyprawy.
Dokładnie wymieszać, rozgnieść. Dodać ser żółty i wymieszać.
Przełożyć masą ziemniaczaną do blaszki , wyrównać i po nakłuwać widelcem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stop C i zapiekamy 10- 15 min, aż placek ładnie się przyrumieni na brzegach.
4.Ziemniaczany placek wyjmujemy z piekarnika, rozkładamy na pizze pieczarki z cebulą, posypujemy serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok 5- 10 min., aż ser zacznie się przypiekać.
Komentarze