Pizza z tuńczykiem

5 (1 ocen)

Przepyszna pizza z tuńczykiem, pomidorkami i oliwkami.

Składniki:

  • Składniki :

    23-25 g drożdży
    500g mąki
    250 ml letniej wody
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka cukru
    sól





    Składniki :

    sos pomidorowy,
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
    ser mozzarella,
    pomidory koktajlowe,
    czerwona cebula,
    czarne oliwki,
    zioła prowansalskie.

Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie :


    Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj cukier i 1 łyżkę mąki. Rozpuść. Przygotowany rozczyn odstaw na 5 minut. Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie i wlej drożdże. Zasyp mąkę z brzegów. Przykryj i odstaw na 15 minut. Następnie dodaj sól i oliwę. Dokładnie wyrób ciasto. Uformuj kulę i delikatnie posyp mąką. Włóż do miski i przykryj ściereczka na 30 minut do wyrośnięcia.
    Ciasto wyjmij z miski i przełóż na posypany blat mąką. Zagniataj ponownie przez 8-10 minut. Od czasu do czasu uderzaj ciastem o blat żeby nabrało powietrza. Ciasto ponownie uformuj w kulę. Ponownie przykryj i odstaw na 30 minut. Ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie formując cienki placek.
  • 2. Przygotowanie :

    Posmaruj sosem ciasto do pizzy. Ułóż tuńczyka, pokrojone pomidory, cebulę i oliwki. Posyp ziołami prowansalskimi. Posyp serem. Włóż pizzę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować