1 opakowanie jogurtu greckiego lekkiego
2 malutkie ząbki czosnku (jeśli jest polski to uwaga na ostrość)
1/3 pęczka koperku
sól, pieprz
1 łyżka majonezu (ewentualnie, ja nie daję)
Pizza z serowymi brzegami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Drożdże rozpuścić w wodzie, dosypać sól i cukier. Wsypać mąkę, wlać olej i wyrobić (ja robię to robotem z końcówką do ciasta drożdżowego) na elastyczne, miękkie ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować cienko na kółko nieco większe niż blaszka (ja mam blaszkę z dziurkowanym spodem, o średnicy 32cm). Wyłożyć na blaszkę.
2.WIERZCH:
Ser podzielić na 2 części: 2/3 zetrzeć na tarce, 1/3 pokroić w słupki.
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, oliwki również pokroić w plasterki. Salami pokroić na ćwiartki. Parówkę pokroić w ukośne plasterki.
3.SKŁADANIE:
Na placku, przy samym brzegu blaszki, poukładać jeden przy drugim, dookoła, słupki sera. Wystające brzegi ciasta zawinąć, "otulając" kawałki sera. Ciasto (poza brzegami) posmarować sosem pomidorowym (u mnie domowy, kubański), posypać startym serem, ułożyć pieczarki, parówkę, salami i posypać z wierzchu oliwkami.
Piec w 200'C około 15 minut.
4.SOS CZOSNKOWY (mój ulubiony):
DO miseczki przełożyć jogurt, przecisnąć przez praskę czosnek, dodać do jogurtu. Koperek posiekać drobniutko, dodać do sosu. Przyprawić, zamieszać.
Można dodać koperek świeży (najlepszy), mrożony lub suszony.
Komentarze