Pyszna, kolorowa pizza na cienkim spodzie, którą wymyśliłam pod wpływem chwili...
30 min
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 ml mleka
1 paczka drożdży w proszku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 duże ząbki czosnku
2 łyżki ziół prowansalskich
pieprz
Sól
20 dag salami (ja użyłam z serem)
10 dag rukoli
1/2 żółtej papryki
1/2 czerwonej papryki
10 dag mozzarelli
7-8 dag sera żółtego
kilka łyżek oleju rzepakowego
Pizza z salami, rukolą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże zalewamy odrobiną letniego mleka i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do mąki (gdy dajemy drożdże w proszku nie musimy czekać, aż "urosną") wraz z 2 łyżkami oleju i pozostałym mlekiem i wyrabiamy jednolite ciasto.
2.Z koncentratu, przeciśniętego przez praskę czosnku i roztartych ziół przyrządzamy sos, który doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkowujemy (mnie z podanych składników wyszły 3 pizze o boku 28 cm). Blachę smarujemy odrobiną oleju i wykładamy na nią ciasto, które smarujemy przygotowanym sosem.
3.Układamy salami w cienkich plasterkach, pokrojone w cienkie paseczki obie papryki oraz pokrojoną mozzarellę. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczoną pizzę posypujemy umytą i osuszoną rukolą oraz tartym żółtym serem i wkładamy do piekarnika na 3-4 minuty, tzn. do czasu aż ser się rozpuści.
Komentarze