Pizza z salami, rukolą i papryką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna, kolorowa pizza na cienkim spodzie, którą wymyśliłam pod wpływem chwili...

  • 30 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    250 ml mleka
    1 paczka drożdży w proszku
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 duże ząbki czosnku
    2 łyżki ziół prowansalskich
    pieprz
    Sól
    20 dag salami (ja użyłam z serem)
    10 dag rukoli
    1/2 żółtej papryki
    1/2 czerwonej papryki
    10 dag mozzarelli
    7-8 dag sera żółtego
    kilka łyżek oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z salami, rukolą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zalewamy odrobiną letniego mleka i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do mąki (gdy dajemy drożdże w proszku nie musimy czekać, aż "urosną") wraz z 2 łyżkami oleju i pozostałym mlekiem i wyrabiamy jednolite ciasto.
  • 2. Z koncentratu, przeciśniętego przez praskę czosnku i roztartych ziół przyrządzamy sos, który doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkowujemy (mnie z podanych składników wyszły 3 pizze o boku 28 cm). Blachę smarujemy odrobiną oleju i wykładamy na nią ciasto, które smarujemy przygotowanym sosem.
  • 3. Układamy salami w cienkich plasterkach, pokrojone w cienkie paseczki obie papryki oraz pokrojoną mozzarellę. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczoną pizzę posypujemy umytą i osuszoną rukolą oraz tartym żółtym serem i wkładamy do piekarnika na 3-4 minuty, tzn. do czasu aż ser się rozpuści.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować