Pizza z salami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Do 2/3 szklanki wody dodajemy drożdże i cukier. Dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i oliwę, wlewamy rozczyn i dokładnie wyrabiamy ręką. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut aby ciasto wyrosło. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na blaszkę, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce aby ciasto trochę podrosło.
2.Po tym czasie smarujemy keczupem, posypujemy szczyptą oregano i bazylią. Na cieście układamy plasterki kiełbasy, salami, cebulę pokrojoną w kostkę. Pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 C i pieczemy około 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy serem żółtym startym na tarce i mozzarellą pokrojoną w plasterki, dalej pieczemy aby ser się rozpuścił. Pizze posypujemy oregano.
Komentarze