Pizza z salami i mozzarellą

0 (0 ocen)

Nie ma to jak pyszna i domowa pizza

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej typ 500
    2/3 szklanki wody
    10 g drożdży
    łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    łyżeczka oliwy z oliwek

    Dodatki:
    10 plasterków kiełbasy
    1cebula
    10 plasterków salami
    10 dag sera żółtego
    kulka mozzarelli
    keczup lub koncentrat pomidorowy
    oregano
    bazylia świeża lub suszona


Pizza z salami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 2/3 szklanki wody dodajemy drożdże i cukier. Dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i oliwę, wlewamy rozczyn i dokładnie wyrabiamy ręką. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut aby ciasto wyrosło. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na blaszkę, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce aby ciasto trochę podrosło.



  • 2. Po tym czasie smarujemy keczupem, posypujemy szczyptą oregano i bazylią. Na cieście układamy plasterki kiełbasy, salami, cebulę pokrojoną w kostkę. Pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 C i pieczemy około 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy serem żółtym startym na tarce i mozzarellą pokrojoną w plasterki, dalej pieczemy aby ser się rozpuścił. Pizze posypujemy oregano.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy