Kto powiedział że do Pizzy potrzebny jest piekarnik?
Składniki:
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
10 g świeżych drożdży
270 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
Składniki na sos i dodatki
pół szklanki keczupu
2 łyżki przecieru pomidorowego
bazylia, oregano do smaku
1 ząbek czosnku
ulubiona wędlina (u mnie szynka konserwowa)
100 g żółtego sera
pół dużej świeżej papryki(u mnie trochę żółtej i czerwonej )
1 cebula(pokrojona w piórka)
Ponadto :
2 patelnie jedna z nich śr. ok 22 cm(j najlepiej z powłoką nie przywieralną + pokrywka)
Pizza z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłą wodę, wymieszać. Przykryć naczynie papierowym ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejce na 15 minut.
W większej misce wymieszać mąkę z solą. Dodać rozpuszczone drożdże, starannie wymieszać łyżką. Wlać olej, ponownie wymieszać. Następnie wyrabiać ciasto rękoma przez około 10 minut. Jeśli bardzo się lepi można dodać trochę mąki. Na koniec uformować z ciasta kulę, odłożyć ją do miski, oprószyć mąką. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 30-60 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
sos: wymieszać keczup, przecier, bazylię,oregano i posiekany czosnek.
Żółty ser zetrzeć na grubych oczkach,paprykę i szynkę pokroić w kostkę lub plasterki.
2.Na patelni umieścić odrobinę oleju i przesmażyć wędlinę ,cebulę i paprykę odstawić do wystudzenia.Można dodać odrobinę przypraw (oregano, bazylia)
3.Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 – 6 równych części.
4.Rozwałkować pierwszą z nich na placek o wielkości dna patelni.
5.Ułożyć na suchej, rozgrzanej patelni i opiekać 3 minuty na średnim ogniu.
6.Obrócić ciasto na drugą stronę, posmarować wierzch przygotowanym wcześniej sosem i wyłożyć trochę dodatków,
7.posypać serem. Przykryć patelnię i opiekać pizzę pod przykryciem przez 5 minut.
Powtórzyć cały proces dla kolenych kawałków ciasta
Komentarze