Zamrożone krewetki w zamrażarce... szybkie ciasto na pizzę... i w schowku gruszki w zalewie ...tak powstała pizza, która bardzo nam smakowała...
Składniki:
Składniki na ciasto (na dwie pizze na cienkim cieście)
1 jajko
2,5 szklanki mąki
0,6 szklanki mleka (troszkę więcej niż pół szklanki )
1/3 kostki drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Pizza z krewetkami i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy z cukrem i solą. Mleko i jajko łączymy, dodajemy drożdże. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia – mniej więcej do podwojenia objętości. Ciasto dzielimy na dwie porcje (jedną można zamrozić, z drugiej formujemy cienki, okrągły placek na blasze do pieczenia).
2.Przygotowujemy sos mieszając wszystkie jego składniki.
3.Krewetki rozmrażamy, płuczemy.
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przez około minutę rumienimy czosnek, następnie na gorące masło dodajemy krewetki i smażymy je około 1 min.
Ser żółty i mozzarellę ścieramy na tarce z grubym oczkiem.
Gruszki odsączamy z zalewy.
4.Ciasto smarujemy sosem, następnie posypujemy serem żółtym i wykładamy krewetki, gruszki i mozzarellę, posypujemy ziołami.
Pizzę ze składnikami odstawiamy na około 1/2 godziny.
5.Pizzę pieczemy około 12 min we wcześniej rozgrzanym do 200'C piekarniku.
Komentarze