Świetna i smaczna alternatywa dla tradycyjnej pizzy,spód powstał na bazie rozdrobionego kalafiroa wymieszanego z serem,wierzch można obłożyć ulubionymi dodatkami.
60 min
Składniki:
na spód:
1 duży kalafior
2 jajka
1 szklanka startego żółtego sera
szczypta oregano i ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
na wierzch:
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka pasty paprykowej
po kawałku czerwonej,zielonej i żółtej papryki
łyżka kukurydzy konserwowej
kilka plasterków wędzonej szynki
150 g mozzarelli w kulkach
świeża rukola
Pizza z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Surowego kalafiora podziel na różyczki,następnie rozdrobnij w malakserze lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
W garnku zagotuj wodę,wrzuć rozdrobnionego kalafiora i gotuj około 15 minut,odcedź na sitku,pozostaw do ostudzenia.
Następnie dociskając dłońmi,odciśnij dobrze resztę wody z kalafiora.
2.Odciśnięty kalafior przełóż do miski dodaj jajka,straty ser i przyprawy,dopraw do smaku solą i pieprzem.
Okrągłą formę na pizzę 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż równomiernie jej dno masą kalafiorową.
Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piecz około 15 minut.
Wyjmij rozsmaruj koncentrat,pastę paprykową rozłóż pozostałe składniki pokrojoną szynkę i papryki,kukurydzę oraz kukurydzę i ponownie piecz około 15 minut w tej samej temperaturze.
Po upieczeniu posyp świeżą rukolą.
Komentarze