Na dwie średnie pizze
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 i 1/4 szklanki letniej wody
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Sos:
350 ml przetartych pomidorów (kupione gotowe lub świeże)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
zioła prowansalskie
łyżka drobno posiekanej bazylii lub łyżeczka suszonej
Wierzch:
1/2 kg pieczarek
cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
filet z kurczaka
łyżka przyprawy do kurczaka
1 łyżka oleju
200 g sera żółtego
rukola do przybrania
Pizza z kurczakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże wymieszać z cukrem,oliwą i 1/4 szklanki wody i od razu dodać je do mąki wymieszanej z solą, zamiesić ciasto dolewając resztę wody.
Odstawić w cieple do wyrośnięcia.
2.Do rondelka wlać oliwę, dodać przetarte pomidory, gotować na małym ogniu aż płyn się zredukuje do odpowiedniej gęstości, pod koniec dodać przeciśnięty czosnek i bazylię, doprawić do smaku przyprawami.
3.Filet umyć, pokroić w paski, posypać przyprawą i obsmażyć na oleju.
Pieczarki oczyścić ,umyć,pokroić w plasterki, poddusić z posiekaną cebulą na oliwie, lekko posolić.
Ser zetrzeć na grubych oczkach.
4.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na taką grubość jaką lubimy, położyć na blaszce wyłożonej papierem, odstawić niech podrośnie.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200*C.
Ciasto posmarować sosem, wyłożyć pieczarki,ser i kurczaka.
Piec ok.15 minut .
Wyjąć pizzę na kilka minut na kratkę, aby spód odparował ,dzięki temu będzie chrupiący.
Przed podaniem posypać rukolą.
Komentarze