Podstawą dobrej pizzy jest ciasto, dodatki możemy komponować wg swoich upodobań, tym razem podałam ją z boczkiem, papryką, cukinią, pieczarkami i serem pleśniowym, wyszła pyszna.
50 min
Składniki:
Ciasto:
Na dwie duże pizze
3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 czubate łyżki semoliny
30 g drożdży świeżych
1/2 szklanki ciepłego mleka
3/4 szklanki ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy
Nadzienie:
1 młoda cukinia
30 dag pieczarek
20 dag chudego boczku wędzonego
150 g sera pleśniowego Lazur
1 papryka pomarańczowa
4 łyżki ajvaru
przyprawa ziołowa do pizzy
Pizza z boczkiem, papryką, cukinią, pieczarkami i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać cukier zamieszać,dodać poruszone drożdże, oprószyć łyżeczką mąki, odstawić zaczyn do wyrośnięcia.
Mąkę pszenna wymieszać z semoliną oraz solą wbić jajko dodać oliwę oraz zaczyn i wyrobić ciasto. Uformować kulę odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na dwie części rozwałkować na dwa okrągłe placki, ułożyć na blasze.
2.Nadzienie:
Placki drożdżowe smarujemy ajvarem, układamy plasterki pokrojonych pieczarek, boczku, cukinii oraz paprykę pokrojoną w cienkie paski, całość oprószamy przyprawą do pizzy.
Na wierzchu kładziemy pokrojony cieniutko ser pleśniowy wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika i pieczemy około 20 minut, podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Komentarze