Pizza z ananasem, szynką i oliwkami. Jedna z nielicznych, którą robię od lat i nadal nam bardzo smakuje. Dzieci zaś nie chcą słyszeć o innej. Delikatna, puszysta z chrupiącą skórką i słodką, tropikalną nutą.Szczerze polecam.
3-4 łyżki smażonych pomidorów lub przecieru pomidorowego
Ok.125 g szynki
3 plasterki ananasa z puszki
kilka oliwek
łyżeczka oregano
ok. 200 g mozarelli
Pizza z ananasem, szynką i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać letnie mleko, wsypać mąkę. Lekko wymieszać, na koniec dodać sól i oliwę. Wyrobić ciasto (5 minut).
Ciasto możemy rozwałkować od razu, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.
Posmarować smażonymi pomidorami lub przecierem pomidorowym.
Ułożyć kawałki szynki, pokojone oliwki i ananasa z puszki, posypać oregano i mozarellą.
Po rozłożeniu wszystkich składników pizzę włożyć do zimnego piekarnika.
Ustawić temperaturę na 190-200'C i piec przez ok. 20-25 minut.
Ewentualnie pozostawiamy przygotowaną pizzę do wyrośnięcia i dopiero po podwojeniu objętość pieczemy w nagrzanym piekarniku.
Ja osobiście wkładamy pizzę do zimnego piekarnika.
Smacznego
Komentarze