Aromatyczna pizza z z wieloma pysznymi dodatkami z tym filecikami anchois.
Składniki:
na ciasto:
300 g mąki
20 g drożdży
150 ml letniegomleka
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
na obłożenie:
czerwona cebula
pomidor
kilka pieczarek
4-5 filecików anchois
kilka oliwek zielonych i czarnych
marynowana papryczka czereśniowa
kilka kaparów
150 g żółtej goudy
100 g czerwonej goudy
łyżka koncentratu pomidorowego
natka pietruszki do posypania
Pizza z anchois - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę, w środku zrobić wgłębienie i wkruszyć w nie drożdże i cukier. Wlać letnie mleko i zostawić do wyrośnięcia.
2.Do rozczynu dodać oliwę i sól. Wszystko razem zagniatamy, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Lekko oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką kuchenną. Odstawiamy na 15-20 minut.
3.Wyrośnięte ciasto rozciągamy na blasze tak by uzyskać okrągły placek.
4.Ciasto lekko smarujemy koncentratem pomidorowym. Następnie układamy ser.
5.Na warstwie sera układamy w miarę równomiernie pozostałe składniki. Na koniec posypujemy całość oregano.
6.Pieczemy 15-25 minut na środkowym poziomie piekarnika w 250 stopniach C.
7.Podajemy posypane natką pietruszki.
Porady
Zamiast koncentratem pomidorowym ciasto można posmarować domowym sosem ze świeżych pomidorów lub odparować passatę pomidorową i doprawić ją czosnkiem oraz oregano/bazylią.
Komentarze