Pizza z makrelą

1 (1 ocen)

Takie połączenie składników gorąco polecam! Makrela już sama w sobie smakuje pysznie, a w połączeniu z serem i oliwkami nadaje pizzy rewelacyjny smak!Danie polecam wszystkim, a zwłaszcza osobom, które zaczynają przygodę kulinarną- ciasto zawsze wychodzi, a dodatki można dowolnie komponować!

Składniki:

  • Ciasto:
    • 35 dag mąki,
    • 3 łyżki oleju,
    • 150 ml mleka,
    • 3 dag drożdży,
    • 1/3 łyżeczki soli,
    • ½ łyżeczki cukru,
    • 1 jajko do ciasta,
    • 1 płaska łyżeczka ziół dalmatyńskich
    • jajko do posmarowania ciasta
    Nadzienie:
    • 2-3 łyżki gęstego przecieru pomidorowego (lub ketchupu domowej roboty),
    • 1,5 sztuki wędzonej makreli,
    • 1 pomidor,
    • kilka czarnych oliwek,
    • 80 - 100 gram sera mozzarella,
    • natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki przygotowane 1. CIASTO:
    Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy cukier i drożdże. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej olej, jajko, zioła i sól. Do tak przygotowanych składników wlewamy mleko z drożdżami. Zagniatamy ciasto około 10-15 minut.
  • wyrośnięte ciastao 2. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrasta około 50 minut. Wyrośnięte wykładamy na dużą blaszkę. Z ciasta formujemy koło o wyższych brzegach. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Nakładamy nadzienie. Pieczemy.
  • wyłożenie pierwszej warstwy pomidorowej 3. NADZIENIE:
    Środek wyłożonego ciasta smarujemy ketchupem.
  • przygotowana makrela 4. Makrele obieramy ze skóry i ości. Delikatnie rozdrobnioną w dłoniach układamy na ketchup.
  • nałożenie oliwek i makreli 5. W dalszej kolejności wykładamy przekrojone na połowę czarne oliwki.
  • przed pieczeniem 6. Na wierzch układamy pokrojonego w plasterki pomidora. Pizzę pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Następnie wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut w 180°C. Między czasie ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Nakładamy go na pizzę pod koniec pieczenia. Gdy ten się rozpłynie ciasto wyjmujemy, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makrela

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować