Domowa pizza na Kinder Party ucieszy nawet bardzo wybrednych smakoszy.Proponuję idealne ciasto z ziołową oliwą,pieczarkami,czosnkiem,pomidorami,kurczakiem,żółtym serem,świeżymi ziołami i mozzarellą.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
- mąka pszenna typ 550: 20 dekagramów
- drożdże (kostka): 10 gramów
- sól: 1 szczypta
- woda ciepła (do ciasta): 100 mililitrów
- oliwa z oliwek extra vergine: 5 łyżek
Pizza "wielka włoska uczta" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z ciepłą wodą(nie gorącą),dodać sól,wymieszać z 3 łyżkami mąki.Odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce.Po upływie 5 minut dodać resztę mąki,oliwę i wyrobić ciasto.Ewentualnie podsypywać mąką,ciasto powinno być elastyczne.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut.Powinno podwoić objętość.
2.Pomidory umyć,pokroić w plasterki.Oliwki pokroić na pół.Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać w misce z pomidorami.Oliwę wymieszać z ziołami prowansalskimi,odstawić.Pierś kurczaka umyć,pokroić w kostkę,posolić.Pieczarki umyć,pokroić w plasterki.Mozzarellę pokroicć w plasterki.Świeże zioła umyć,posiekać niezbyt drobno.
3.Nagrzać piekarnik do 250 stopni C.Blachę posmarować olejem.Ciasto ponownie zagnieść,rozwałkować na placek grubości około 5 mm,brzegi zawinąć do wewnątrz,aby były grubsze.
4.Ciasto wylożyć na blachę,posmarować oliwą wymieszaną z ziołami prowansalskimi.
9.Ostatnią warstwę stanowi ser zółty.Wszystko posypac solą morską prowansalską Kamis Specjalite oraz odrobiną ognistej mieszanki przypraw Kamis Specjalite.
10.Tak przygotowane i doprawione ciasto wstawić do piekarnika na 15 minut.Kroić nożem do pizzy,natychmiast podawać na stoł.Takiej pizzy nie odmówi żadne dziecko.Jest pyszna i bardzo aromatyczna.Wystarczy mały kawałek,aby najeść się do syta.
Komentarze