Pizza wiejska na cienkim cieście

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna domowa pizza, choć smakuje lepiej niż z niejednej pizzeri :) polecam :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto: (1 duża pizza)
    25 gram drożdży
    300 - 350 gram mąki
    2 łyżki oleju
    3/4 szklanki ciepłej wody
    ok pół łyżeczki soli

    Dodatki według uznania:)
    - kiełbasa/szynka
    - sos boloński/spaghetti lub inny dowolny
    - przyprawa do pizzy/oregano
    - ser żółty
    - kukurydza
    - oliwki
    - cebula, czosnek
    - pomidor, ogórek lub cokolwiek co zbywa w lodówce :)

Pizza wiejska na cienkim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zarobić ciasto z podanych składników. Ciasto ma być elastyczne i ładnie odchodzić od dłoni. Lepiej dać 300 g mąki, chyba, że będzie kleiste bądź zbyt twarde dodać nieco więcej mąki/wody.
    Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut.
  • 2. Po tym czasie ciasto wyjąc na stolnicę, rozwałkować dość cienko i wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę. Ciasto posmarować sosem spaghetti/bolońskim lub innym :) na to reszta dodatków, na wierzch zetrzeć ser żółty, posypać przyprawą do pizzy/ oregano.
    Piec 15-20 minut w 200 stopniach. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy